ONE LAPTOP PER CHILD by FuseProject


Jeg vet at flere av mine kreative venner innimellom spørr seg selv om hva vi som designer kan bidra med for å gøre verden til ett bedre sted. Personlig tror jeg at nettop vi har muligheten til å skape forandring dersom vi bevist lager produkter eller kampanjer som ikke bare endrer holdningene til brukere, men vi kan også lage produkter som direkte kan hjelpe andre. Ett godt eksempel på noen som har gjort dette er Fuseproject som har laget "XoLaptop" for "One Laptop per child" organisasjonen. Xo er en fancy liten datamaskin som vil bli gitt bort til barn i utviklingsland.


4 kommentarer:

vinniethetsang said...

Enig i det grunnleggende verdisynspunktet og visjonen om design mot et bedre liv.

Er imidlertid usikker på om laptoper er det som skal bringe balanse og rettferdighet til verden. Dette like lite som jeg tror at epler, laptoper eller antrekk fra Versace til norske skoleelever vil føre til vesentlige forbedringer i nivået på den norske skole. Politikere som bevilger milliarder til f.eks. Versaceantrekk kan imidlertid skryte av milliardsatsninger på skolefronten. Personlig vil jeg heller betegne slikt som penger rett i dass. Hmmm...........nå er jeg på et helt annet spor :-)

Julia Edin said...

om du så hele videoen viser den jo også at de har laget en ny software som vil gjøre det enklere for barn å komunisere. Å tilrettelegge for lærdom synes jeg absolutt kan kalles å forbedre verden. Ellers har man jo organisasjoner som Designer uten grenser, som fungerer mer eller mindre på samme måte som for legene, der man reiser rundt og hjelper til å bygge opp der ting kanskje holder på å bryte ned. førøverig behøver jeg vel ikke nevne alle måtene vi som deisgnere kan invirke på miljøet i forhold til både materialbruk, holdningskapende produkter og trender, fabrikasjons-utslipp, embalasje, og resikulering????

Versace antrekk tror jeg ikke redder så mange i første omgang, men tenk bare om versace hadde endret holdningene sine og feks gitt bort store deler av intektene sine til uland. eller sendt dem klær for den saks skyld. så lenge vi husker at design skal svare ett behov først og fremst,og heller ha mindre fokus på luksus delen, evt kombinere det, tror jeg det er mye vi kan gjøre.....!!!

vinniethetsang said...

Enig i det siste om hvordan design og produktutvikling kan bidra til blant annet bedre miljø, herunder resirkulering og slikt (har faktisk vært involvert i en sak der vi representerte en stor europeisk aktør innen resirkulering og er selv ganske opptatt av resirkulering), men kjøper fortsatt ikke helt (forkaster det ikke fullstendig, men er bare skeptisk) budskapet om laptop og effektiv læring i utviklingsland.

Er vel generelt litt skeptisk til sammenhengen mellom laptop og læring. Jeg mener, hadde vi vært så mye smartere, dyktigere, mer kreative, fantastiske, guddommelige osv. enn det vi allerede er nå dersom vi hadde hatt en laptop da vi gikk på barneskolen? Det er da blitt folk av oss er det ikke :-)

Er en rekke land i asia (tidligere U-land) som er helt råe når det gjelder utdanning. De har da klart seg fint uten high tech gadgets.

vinniethetsang said...

Er faktisk på grensen til å være fanatisk opptatt av resirkulering når jeg tenker meg om. Vært ute og trasket mang en vinternatt for å levere batterier, glass, metall osv. til ulike gjenvinningsstasjoner.

Post a Comment